Mój trik na genialne kopytka. Dodaj te 2 składniki i zrób danie, które zachwyca smakiem

Dodano:
Kopytka z sosem pomidorowym i serem Źródło: Shutterstock / Mauricio Sanches do Prado
Czasami trudno jest utrafić z ilością przygotowywanych kopytek i wyjdzie za dużo pysznych klusek. Wówczas odgrzewam je i podaję z nietypowymi dodatkami.

Kopytka lubi u mnie każdy, jednak dotyczy to świeżo ugotowanych klusek. Odgrzewane nie cieszą się już tak dużą popularnością wśród moich bliskich, więc mogę do woli eksperymentować, przygotowując różne potrawy z kopytkami w roli głównej.

Jak podać kopytka gotowe lub te z wczorajszego obiadu?

Kopytka z wczorajszego obiadu można odsmażyć na maśle, zamienić w pyszną zapiekankę lub podać z sosem. Najczęściej podaję kluski ziemniaczane z sosem pieczarkowym, sosem grzybowym lub sosem śmietanowym ze szpinakiem. Miałem akurat w lodówce jedną porcję sosu pomidorowego, więc polałem nim kopytka i posypałem serem. Lubię mocno przypieczony ser, ale grzanie piekarnika na jedną porcję nie jest ekonomiczne, więc użyłem palnika kuchennego, żeby go przyrumienić. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zgodnie z poniższym przepisem przygotować dopiero co ugotowane kopytka lub kopytka ze sklepu.

Jak zrobić kopytka z sosem pomidorowym?

Przygotowanie smacznego, szybkiego i taniego dania nie zajmuje wiele czasu, o ile korzystasz z już ugotowanych kopytek. Jeżeli chcesz zrobić ciasto ziemniaczane, uformować i ugotować kopytka, a następnie podać je z sosem pomidorowym i serem, to po ich ugotowaniu polecam przełożyć składniki do naczynia żaroodpornego i wstawić danie na 5-10 minut do mocno nagrzanego piekarnika, żeby ser się przypiekł.

Poniższy przepis uwzględnia szybki sos pomidorowy z passaty pomidorowej, który nie wymaga czasochłonnego obierania i krojenia pomidorów oraz długiego gotowania. Do sosu możesz użyć klasycznej passaty lub passaty z czosnkiem i bazylią. Jeżeli lubisz gładkie, aksamitne sosy, to wystarczy odparowany sos zblendować.

Wskazówka: kluski ziemniaczane doskonale smakują również z tradycyjnym sosem pomidorowym, który został zabielony kwaśną lub słodką śmietaną.

Przepis: Kopytka z sosem pomidorowym i serem

To szybkie i proste danie na obiad lub kolację na ciepło.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
509

Składniki

  • 200 g kopytek
  • 50 g sera mozzarella

Na sos:

  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie sosu pomidorowegoNa rozgrzanej oliwie zeszklij drobno posiekaną cebulę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż 1 minutę, cały czas mieszając. Dodaj na patelnię passatę oraz oregano. Gotuj, od czasu do czasu mieszając, aż sos zgęstnieje. Gotowy sos dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  2. WykonanieKopytka podgrzej, a żółty ser zetrzyj na tarce. Wyłóż kluski ziemniaczane na talerz, polej sosem i posyp startym serem.

Kopytka z sosem pomidorowym i serem podaję jako danie obiadowe oraz ciepłą przekąskę. Doskonale smakuje solo oraz w towarzystwie jakiejś surówki. Polecam na przykład polską klasykę, czyli surówkę z pora, do której dorzucam sekretny składnik.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...